Priprava na OBVEZNI TEHNIČNI PREGLED


Obvezni tehnični pregled je pomemben tako za varno uporabo v prometu kot za ohranjanje vrednosti. Uradni pregled vozil je obvezen v vseh državah, razlikujejo se le v smernicah in področjih.
 
Oplovi serviserji lahko izvajajo tehnične preglede in imajo potrebno strokovno znanje za skrben pregled vozila.
 

Preden zapeljete vozilo na obvezen tehnični pregled, preglejte naslednje postavke:

1. Luči: preverite delovanje vseh luči – žarometov, pozicijskih luči, zadnjih luči, opozorilnih utripalk, smernikov in zavornih luči. Pri tem naj vam pomaga druga oseba – še posebej pri preverjanju zavornih luči.

2. Registrski tablici: prepričajte se, da sta registrski tablici dobro čitljivi in čisti.

3. Platišča in pnevmatike: platišča in pnevmatike morajo biti brez poškodb, globina profila pnevmatik mora biti 2 mm ali več.

4. Vetrobransko steklo: preverite, da pred voznikom ni poškodb vetrobranskega stekla v velikosti več kot 10 mm, na ostalem delu stekla poškodbe ne smejo biti večje od 40 mm.

5. Metlice brisalcev: v gumicah brisalcev vetrobranskega in zadnjega stekla ne sme biti razpok ali lukenj. Zagotavljati morajo brezhibno čiščenje stekla.

6. Tekočina za čiščenje stekla: dolijte tekočino pred obveznim tehničnim pregledom – če je posoda prazna, tehničnega pregleda ne boste opravili.

7. Gorivo in motorno olje: preverite ustreznost nivoja goriva in motornega olja, saj vplivata na preverjanje količine emisij.

8. Sedeži in varnostni pasovi: vsi varnostni pasovi morajo biti nepoškodovani in se morajo ob potegu zaskočiti. Voznikov sedež mora omogočati pomik naprej in nazaj.

9. Hupa: preverite delovanje s kratkim pritiskom. Če ne deluje, jo morate dati popraviti.

10. Opozorilne lučke med instrumenti: preverite, da vse lučke zasvetijo ob vklopu kontakta in nato ugasnejo, prav tako preverite delovanje merilnika hitrosti.Če morate pred obveznim tehničnim pregledom preveriti še kaj, vam bo vaš prodajalec vozil Opel z veseljem pomagal.