POSKRBITE ZA PRAVOČASNO ZAMENJAVO!


Ker so te štiri površine, velike kot človeška dlan, edina stična točka med vašim vozilom in cesto, je od pnevmatik odvisno zelo veliko, zato bodite pozorni nanje!


Preverjanje stanja
Redno preverjajte, če so na pnevmatikah vidni znaki nepravilne obrabe, odrgnine, izbokline, raze, zareze ali kakšne druge poškodbe, do katerih bi lahko prišlo med uporabo. Upoštevajte, da so lahko na notranji strani pnevmatik poškodbe, ki niso vidne. Če mislite, da je pnevmatika morda poškodovana, naj jo pregledajo pri izbranem trgovcu z vozili Opel.


Ustrezen tlak
Tlak v pnevmatikah zelo pomembno vpliva na življenjsko dobo in varnost pnevmatik. Vrednosti tlaka, ki jih priporoča proizvajalec vozila, so navedene na vozilu: na vratih, okvirju vrat, loputi za dolivanje goriva ali v navodilih za uporabo.

Posledice neustreznega tlaka morda niso opazne takoj, a to kljub temu močno vpliva na delovanje vozila in življenjsko dobo pnevmatik. Premalo napolnjene pnevmatike se pregrevajo, kar lahko poškoduje njihovo notranjo strukturo. Preveč napolnjene pnevmatike se hitreje poškodujejo in so bolj občutljive na različne mehanske sunke (npr. udarne jame, robovi ceste). Premajhen ali prevelik tlak zmanjša oprijem pnevmatik ter povzroči preveliko ali neenakomerno obrabo profila in poškodbe.


POMEMBNO! Tlak vedno merite in prilagajajte pri hladnih pnevmatikah! Nikoli ne prilagajajte (zmanjšujte) tlaka, če so pnevmatike ogrete! Pnevmatike so hladne, če so od vožnje minile vsaj tri ure ali če ste počasi prepeljali samo 1–2 kilometra. Ne pozabite redno preverjati tudi tlaka pnevmatike rezervnega kolesa!


Upoštevanje starosti
Na staranje pnevmatik vplivajo tudi različni dejavniki, kot so vremenski pogoji, pogoji pri shranjevanju, temperatura in vlaga, prav tako pa tudi uporaba, slog vožnje, obremenitev, hitrost, tlak v pnevmatikah itd. Tako je nemogoče natančno napovedati, kako dolgo bodo zdržale pnevmatike. Na splošno je življenjska doba pnevmatik približno 10 let, a po petih letih je treba redno preverjati njihovo stanje. Poleg pregleda, ki ga opravi uporabnik, toplo priporočamo, da pnevmatike redno preveri tudi strokovno usposobljeni Oplov trgovec/serviser, ki vam bo povedal, ali so pnevmatike še primerne za uporabo.


Ustreznost glede na sezono
Ko se poletje poslovi, izberemo vremenu primernejšo obutev. Zakaj tega ne bi upoštevali tudi pri vozilu? Takoj ko se s spremembo vremenskih pogojev začne zimska oziroma poletna sezona, zamenjajte pnevmatike. Za pnevmatike se zima začne pri 7 °C, oziroma ko povprečna dnevna temperatura dalj časa ostane pod to temperaturo. V tem primeru imajo letne pnevmatike znatno slabši oprijem, njihov profil pa ne deluje optimalno, zato veliko laže zdrsnejo ne le pri prehitevanju ali vožnji skozi ovinke, temveč tudi pri zaviranju.

Če mislite, da v obratni smeri to ne velja, se zelo motite: zimskih pnevmatik ni priporočljivo uporabljati poleti. Zimske pnevmatike so zasnovane za temperature pod 7 °C, zato so mehkejše od letnih, na ekstremno vročem asfaltu pa se pogosto še dodatno zmehčajo. Pri višjih temperaturah se hitreje obrabljajo in lahko pride do deformacij, ki vplivajo na pnevmatike: vozilo je zaradi tega pri močnejšem zaviranju ali vožnji skozi ovinke nestabilno, zavorne razdalje pa se podaljšajo.


Nosilnost in hitrost
Pri zamenjavi pnevmatik vedno uporabite pnevmatike z istim ali višjim indeksom nosilnosti in hitrosti kot pri originalnih tovarniško nameščenih pnevmatikah. Preobremenjene pnevmatike se pregrevajo, pri tem pa se lahko poškodujejo ali se nenadoma izpraznijo. Preobremenitev – podobno kot uporaba s prenizkim tlakom – znatno poslabša vozne značilnosti vozila in oprijem pnevmatik.

Indeks hitrosti na pnevmatiki še ne pomeni, da lahko vozilo varno vozi pri tej hitrosti. Če ne vozite z varno hitrostjo v skladu z omejitvami, lahko pride do nezgode s hudimi telesnimi poškodbami ali celo do smrti. Če niste prepričani glede ustreznega indeksa nosilnosti ali hitrosti, obvezno obiščite izbranega trgovca z vozili Opel.


Uravnoteženost
Po namestitvi pnevmatike je izjemno pomembno, da je statično ali dinamično uravnotežena (centrirana). Zaradi nepopolne porazdelitve mase ima vsako vrteče se telo določeno stopnjo neuravnoteženosti. To je treba odpraviti, saj neuravnoteženost poleg negativnega učinka na življenjsko dobo in stopnjo obremenitve pnevmatik pomembno vpliva tudi na vedenje pri vožnji in stabilnost vozila.


Zaradi varnosti vas, vaših sopotnikov in vašega vozila Opel zaupajte popravila pnevmatik in njihovo skladiščenje trgovcu z vozili Opel.